GALERIE 'TZIEN
IDENTITY
Mieke Teirlinck

30.01.2016 - 28.02.2016

MUNTSTRAAT 10 - 2800 MECHELEN
open on Saterday and Sunday, from 2 pm till 5 pm (or by appointment)

http://www.tzien.be - T: 0468 27 00 61
 

GALERIE TRIANGLE BLEU
ART WITHOUT CONDITIONS

curated by Jacques Charlier

11.10.2015 - 27.12.2015

Lili Dujorie - Peter Downsbrough - Julie Bawin - Antoine Doyen - Lefty Neumann - Lawrence Malstaf - Brunhilde De Ridder - Jacques Charlier

VILLA DE OLMEN
LANDSCHAP ALS HERINNERING
19.09.2015 - 11.10.2015 | WIEZE
Alex Michels - Anne Vanoutryve - Anne Vernimmen - Bart Slangen - Joost Colpaert -
Sam Eggermont - Sarah Van Marcke - Stefan Peters - Vera Vermeersh - Wannes Lecompte
KUNSTENHUIS
OPHELIA

curated by Jonas Vansteenkiste
02.07.2015 - 27.09.2015 | HARELBEKE

Anouk De Clercq (BE) - Mario Leko (HR) - Xavier Tricot (BE) - Suzanne Walsh (IE) - Lawrence Beck (USA) -
Annelies Slabbynck (CN) - Eva Koch (DK) - Joël Schuurmans (BE) - Stéphanie Leblon (BE) - Ruben Bellinkx (BE)

issuu.com/wouterlinseele/docs/catalogus_de

KUNSTENFESTIVAL WATOU
IN DE LUWTE VAN DE TUSSENTIJD
04.07.2015 - 30.08.2015
ABDIJHOEVE TEN BOGAERDE
TEN OORLOG
21.06.2014 - 24.08.2014 | KOKSIJDE

PAK, PLATFORM VOOR ACTUELE KUNST
IN THE SHADE
07.07.2013 - 23.08.2013 | GISTEL

Mieke Teirlinck (BE) - Jelle Schouppe (BE) - Hilde Borgermans (BE)
Yumiko Yoneda (JPN) - Sarah-AnnCousein (BE) - Laure Foret (FR) - Kim Hospers (NL)

GALERIE PINSART
GENTHOF 2013 | NEW PERSPECTIVES
12.07.13 - 11.08.13 | BRUGGE

Hallveig Ágústsdóttir - Joost Colpaert - Dan Declerck
Peter Jacquemyn - Patrick Keulemans - Johan Lingier
Stefan Peters - Mieke Teirlinck
VILLA DE OLMEN
TEA FOR TWO
10.03.2013 – 14.04.2013 | WIEZE

MIEKE TEIRLINCK – XAVIER TRICOT

De twee bevriende schilders Xavier Tricot en Mieke Teirlinck hebben een oeuvre bij elkaar geschilderd, dat onafhankelijk van elkaar is gegroeid en dat bij nader inzicht verbazend veel raakpunten blijkt te hebben. Een confrontatie tussen hun beeldtaal is nu te zien in Villa de Olmen in Wieze. Beiden werken met olieverf en behandelen klasieke thema’s als portretten, stillevens, landschappen en naakten. Elk heeft zijn eigen benadering, zowel in inhoud als in techniek...

Isabelle de Baets

MANIFESTA

SUBMERGED SUMMERS, NEVENEVENEMENT
01.07.2012 - 29.07.2012 | GENK

GROEPSTENTOONSTELLING

Tijdens Manifesta realiseert het atelier ARTISIT, een creatiecentrum voor actuele kunst, een kunstproject met als thema: het verloren leven in de ondergrond van de mijnstreek. Vijftien kunstenaars, waaronder ook een aantal gastkunstenaars, werkten ieder op een eigen manier rond het thema en brachten zo het verloren leven naar de oppervlakte. Curator Joannes Keenne zorgde voor enkele ludieke details om de bezoeker doorheen de mysterieuze locatie, het kloostergebouw Regina Mundi, te leiden.

Joannes Késenne

 

GALERIE ZWART HUIS
LANDSCAPE
05.05.2012 - 24.06.2012 | KNOKKE

 

JAN DE VLIEGHER - HANS VANDEKERCKHOVE - YVES BEAUMONT - MIEKE TEIRLINCK

... Mieke Teirlinck vangt de verwaaide contouren van wandelaars in het Zwin. Ze zijn tot schimmen vervaagd. Ze maken niet langer deel meer uit van de omgeving, ze schuifelen, struikelen en tasten, maar zijn er haast als bij toeval, in familieverband.  In de traditie van het plein air plant ze haar schildersezel in het zand. Zo maakt ze zelf deel uit van het landschap. Ze zet de natuurtoeristen neer als verdwaalde reizigers in een wereld waarin ze überhaupt niet langer thuishoren.  Wij kunnen in het Zwin als gespecialiseerde biologen op onderzoek uitgaan of als onwetende weekendreizigers rondlopen op zoek naar echtheid, maar wat maakt dit deze natuurlijke niche tenslotte uit?. Misschien zoekt het werk van Teirlinck dit niet op. In elk geval worstelt elke toeschouwer onder ons met deze identificatie. Het is de vraag van hoe we ons in en tegenover natuurlijke omgevingen kunnen verhouden.

Joannes Késenne

Misschien kan een beroemde haiku soelaas bieden:
“Laat me, al is ‘t maar als geest,
Nog eenmaal over de heide lopen
In de zomer (Hokusai)
GALERIE ZWART HUIS
FRAGILE
MIEKE TEIRLINCK
03.09.2011 - 23.10.2011 | KNOKKE

Mieke Teirlinck (Brugge, 1959) kreeg een kunstopleiding, maar ze begon slechts te schilderen in 1992 nadat zij en haar man terugkeerden na een verblijf in Suriname en Frans Guyana. Ze begon met avondles te volgen aan de academie van Brugge. Langzaam maar zeker ontbolsterde ze zich tot een schilder met een indrukwekkende eigen visie. Fragiliteit staat centraal in haar oeuvre...

Marc Holthof

ANDROMEDA HOTEL & THALASA
SKULLS, SKELETONS & BONES
14.02.2010 - 13.06.2010 | OOSTENDE

 

KARIN BORGHOUTS - KARIN CLAEYS - JOHAN CLARYSSE - JEROEN DALED - TREES DE MITS -
PETER DEPELCHIN - JON & IBE- STEPHANIE LEBLON - THOMAS LEROOY - KARL MECHNIG -
ANNELIES SLABBYNCK - MIEKE TEIRLINCK - XAVIER TRICOT - PEGGY WAUTERS
CC BERCHEM
<OUTDOORS>
09.03.2009 - 25.03.2009 | ANTWERPEN

Naar aanleiding van de voorstelling ‘Tu’tu’ van Theater Stap exposeert M. Teirlinck in cultuurcentrum Berchem.
De West-Vlaamse schilderes stelt <OUTDOORS> voor: een portrettenreeks van mensen met een verstandelijke beperking.  Haar modellen recruteerde ze in het Brugs dienstencentrum Ter Dreve. Elk heeft voor zijn of haar portret urenlang geposeerd in het atelier.  Door deze manier van werken is Teirlinck er in geslaagd om waardige, intieme en heerlijk ongegeneerde portretten te maken.
Deze schilderreeks reist door het Vlaamse land, op zoek naar plekken buiten het normale verzorgingscircuit.

Fried Aernouts

GALERIE MERCATOR

MIEKE TEIRLINCK
NAAKTEN - PORTRETTEN - STILLEVENS - LANDSCHAPPEN
10.04.2006 - 30.06.2006 | ANTWERPEN

Belangrijke stappen in haar carrière waren de reeks “Koppen 2002”, portretten die ze realiseerde in het kader van “Brugge 2002, Europese Culturele Hoofdstad” en haar van op de rug geziene naakten die ze voor het Brugse stadsfestival “Corpus 05” realiseerde.

Na een regentaatsopleiding Plastische Opvoeding volgde Mieke Teirlinck Schilderkunst aan de Brugse stedelijke academie voor schone kunsten met Lode Blomme en Robert Devriendt als leermeesters.

Mieke Teirlinck schildert met grote vakkennis mensen en dingen van bij ons en nu : portretten, naakten, stillevens en landschappen. Geen situering, geen achtergrond. Haar werk gaat niet om de esthetiek maar om de waarachtigheid van mensen en dingen. De soberheid van de doeken wordt levendig door de intensiteit waarmee de kleuren in ruige toetsen tegenover mekaar worden afgewogen.

Johan Debruyne

A.Z. ST. JAN  EN KUNSTETALAGE ARENDSHUIS
CORPUS 2005 | BRUGSE MUSEA
01.04.2005 - 25.06.2005 | BRUGGE

We zien de mens op zijn kwetsbaarst: ‘naakt’.
De 9 figuren wenden zich van de kijker af en staan naar een zichtbare muur of hoek van de kamer toegekeerd als symbool van de mens die zich wil afschermen van..., de mens die zich niet ‘zomaar’ bloot geeft, letterlijk en figuurlijk. De mens die bang is gekwetst te worden. De figuren staan ofwel naar elkaar toegekeerd, of van elkaar wegkijkend: een verwijzing naar een mogelijke ‘uitsluiting’ of ‘acceptatie’ door anderen, link naar de kwetsbare mens in de gemeenschap. Met de klassieke, staande poses verwijst Teirlinck naar het ‘naakt’ in de atelier of in de academies.  Het model, ook een mens, die zich in eender welke gemoedstoestand telkens opnieuw kwetsbaar opstelt, die in stilte soms heel wat te verduren krijgt...   Voor deze reeks hebben trouwens professionele modellen geposeerd.
Het AZ Sint-Jansziekenhuis als locatie: de plaats waar ‘fysische’ en ‘psychische’ kwetsbaarheid dag en nacht in sterke mate aanwezig is.

Techniek: olieverf, nat in nat, op doek, 70 x 100 cm.  Het figuur wordt in een stevige toets neergezet.  De typisch uiterste soberheid die we van Mieke Teirlinck kennen keert ook hier terug: enkel het figuur met zijn schaduwen, geen entourages, ook geen inlijsting, geen insluiting van het werk dus.  Met het warme kleurenpalet slaagt ze er in een intimistische sfeer weer te geven waarin ‘kwetsbaarheid’ thuishoort.

MUSEA BRUGGE, 7 mei 2005

APPARTEMENT B2
KOPPEN 2002
17.11.2002 | BRUGGE

Het initiatief voor deze expositie komt van kunstcriticus Johan Debruyne en vzw Appartement B2.
Ter afsluiting van het culturele jaar vroegen ze aan M. Teirlinck om portretten te schilderen van mensen die Brugge 2002 mee vorm gaven.
Ze begon met de architecten van het culturele jaar: burgemeester Patrick Moenaert, cultuurinformateur Bart Caron, intendant Hugo De Greef en cultuurschepen Yves Roose. In een latere fase kwam daar de organisatie-equipe van Brugge 2002 en de directie van het Concertgebouw, de stedelijke musea, de Brugse Dienst voor Toerisme en het Cultuurcentrum bij. Ook Peter Verhelst toonde zich bereid mee te werken...
(Stefan van Volcem, 8 nov. 2002)

Niet alleen de protagnosten komen aan bod (waaronder Paul Robbrecht, architect van het concertgebouw), maar ook mensen die achter de schermen hun sporen verdiend hebben.
De mensen zijn zo geportretteerd dat hun kijkrichting ‘beweging’ symboliseert, zoals ook Brugge 2002 iets op gang heeft gebracht dat bedoeld is om na 2002 verder door te lopen.  Het laatste portret (JP. Drubbel, voormalig directeur van dienst Toerisme) in de reeks kijkt naar buiten, naar de toekomst toe.

MT